sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Unelmasta todeksi?

Tässä tulee samalla paljastettua, kuinka ajauduin skeneen mukaan. Olin vuosikausia seissyt myyntipöytien takana myymässä niin pitsipäivänvarjoja ja -viuhkoja, sekä asenteellisia t-paitoja toisen lafkan nimissä (kaikkea sitä keksiikin sivuduunikseen, kun tahtoo vähän enemmän vaihtelua normaaleihin työkuvioihin), ja siinä samalla oli katsellut cossaajia sillä silmällä jo pitkän aikaa. Olen opettanut varsin paljon kansalaisopistoilla ja yksityisillä kursseilla pääosin epookkipukujen kaavoitusta ja ompelua oman suunnittelutyön lisäksi, joten tarkastelin tiettyjä asioita pukuilijoissa. Pääosin porukalla on homma hanskassa, mutta yksityiskohdat, pienet finessit, materiaalivalinnat ja istuvuudet pistivät silmään.

Tiesin oikeastaan vain pari ihmistä skenestä siihen aikaan, ja nappasin Kyuu Eturauttia hihasta noin sadan kysymyksen tekosyyllä. Olisiko vaikkapa tilaa työpajoille, luennoille, jolla voisin jeesata ihmisiä tekemään parempia pukuja? Olisiko mitään, mitä minä voisin tehdä? Halusin tunkea nenäni tähän soppaan ja jotenkin jeesata. Kuukautta myöhemmin puhelin soi, ja vähän myöhemmin huomasin istuvani cosplaykisojen tuomarina.

Sillä tiellä ollaan edelleen. Edelleen seurailen pukuilijoita mielenkiinnolla ja silmä kovana kisojenkin ulkopuolella.

Every breath you take, every move you make, I´ll be watching you.

Kisatuomarina on kivaa, viihdyn ja nautin siitä, mutta silti tuo perimmäinen juttu on jäänyt kaivelemaan. Kisaajat tulevat, jos tulevat kuulemaan palautteita ja parannusehdotuksia, mutta silti ne, jotka sitä apua näyttäisivät eniten kaipaavan, jäävät harmaalle alueelle, jolle minulla ei ole mitään kosketuspinta-alaa. En ala nykimään tuntemattomia cossareita hihasta kertoakseni heille, mitä he voisivat parantaa puvussaan ja miten joku kohta olisi ennemmin kannattanut tehdä. Jos joku tulee apua tai palautetta minulta kysymään, juttu onkin ihan toinen. Autan todella mielelläni kaikkia.

En kuvittele olevani mikään cosplay-Jeesus, joka tulee ja parantaa kaiken maagisella kosketuksellaan, mutta tiedän, että minulla olisi paljon annettavaa, ja moni saisi siitä paljon hyötyä. Skene ja pukuilijat ovat kehittyneet aivan hurjasti viimeisten vuosien aikana, mutta silti monelle muutaman pienen ja vähän isommankin seikan hahmottaminen parantaisi heidän taitojaan entisestään.

Coneissa on yritetty kerta toisensa jälkeen jos jonkinlaisia aiheeseen liittyviä luentoja ja työpajoja, ja lähes tulkoon aina jälkikäteen harmitellaan osallistujakatoa, kuinka paikalle ei saatu niitä ihmisiä, joita olisi kaivannut ja toiselta puolelta taas kävijät harmittelevat, kun conin vilskeessä ei ehditty mukaan, vaikka aihe olisi kuinka kiinnostanut. Niinpä. Coneissa on niin paljon muuta tekemistä, kaikenlaisia luentoja, kavereiden tapaamista, kisoja, vaikka mitä muuta kuin keskittyä cosplayn rakentamiseen - oli se sitten teoriaa tai käytäntöä. Tämä on tullut itsekin hahmotettua kantapään kautta useamman kerran.

(Vaikka olihan se aika hulppeaa vetää 400 hengen luentosali täyteen aikoinaan Kaapelitehtaan Finncon-Animeconissa. MUTTA Itseäni väenpaljous harmitti, koska jouduin sen takia tipauttamaan aika paljon materiaalistani pois. Olen lähiopettaja, en massaluennoija. Paljon oli hyvää, mutta enemmän vielä jäi pois.)

Mikä on sitten tämä unelma, jonka toteentulemisesta otsikossa jo mainostin? Pähkäilin pitkään, mitä tilanteelle voisi tehdä, ja lopulta tuli purskautettua ajatus ilmoille 2010 Bakaconissa, kun tuomarit lähtivät yhdessä syömään. Cosplay bootcamp. Ei con, vaan viikonloppuleiri, jossa olisi opetusta niin kaavoituksesta, materiaalien valinnasta ja värjäämisestä, ompelusta, proppien tekemisestä ja maalaamisesta. Peruukkien modaamista ja esiintymisharjoittelua. Jostain pitäisi vain saada sopiva paikka yöpymiselle, ja jonkun pitäisi hoitaa ruokapolitiikka ja muut käytännön järjestelyt. Yksin en suinkaan tekisi kaikkea, mukana olisi useampi kokenut (puoli)ammattilainen opastamassa omasta vahvuusalueestaan. Kenelläkään ei mennyt pitsa väärään kurkkuun, vaan ajatus jäi sen jälkeen kypsymään muidenkin päähän.

Piilevät taustavoimat käyttöön!


Nyt näyttää siltä, että Cosplay Bootcamp on saanut jo perustavanlaatuisen luurankonsa kasaan, nyt se tarvitsee vielä lihaa luidensa ympärille, ja tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pitää rakentaa aikatauluja, opetusrakenteita ja loppujen lopuksi, toteutuakseen tämä tarvitsee myös osallistujia.

Opetustyössä olen havahtunut siihen, että se, mitä on kuvitellut ihmisten eniten tarvitsevan, ei ole välttämättä juuri se, mitä eniten todella kaivataan. Jotta Cosplay bootcamp toteutuessaan antaisi teille maksimaalisen paljon hyviä ajatuksia ja konkreettisia välineitä myöhempää käyttöä varten, tarvitaan palautetta, jonka pohjalta voidaan leiri rakentaa. Tulemme esittelemään Cosplay Bootcampin Desucon Frostbitessa sunnuntaina yleisön kanssa vuorovaikutteisen paneelin muodossa. Toivon, että sinne jaksaisi raahautua mahdollisimman moni, ja kertovan meille, mitä te haluatte. Mitkä ovat suurimmat kompastuskivat cosplayn kanssa? Onko se kaavoitusta, onko se ompelua, mitä? Mitä te haluaisitte oppia tai tehdä? Kommentteja voi toki pistää tänne blogin puolellekin, kun jotain putkahtaa päähän.


16 kommenttia:

 1. Jos kuvauspiste ei tarvitse minua paneelin aikaan, tulen ehdottomasti paikalle.
  Tämä idea on loistava! :D

  VastaaPoista
 2. Vaatetusalan opiskelijana itsekkin olen nähnyt mitä mielenkiintoisia ratkaisuja muiden cosseissa (Kuumaliimatut vaatteet normaalista kankaasta ovat ne oudoimmat ratkaisut).

  Mikä eniten pistää silmääni, on pukujen istuvuus... (Varsinkin olkapäiden sijainti: Puvun takit, sotilaalliset asut jne.).
  Ne, joilla ei ole mitään vaatetusalan kokemusta, eivät ymmärrä proton kannattavuutta. Pieni lakanaproto kaavoista ei ole pahaksi, ennen kuin alkaa tekemään oikeasta kankaasta.

  Onnea Bootcampin tekoon, meikä ainakin kannattaa ideaa täysillä.

  VastaaPoista
 3. Otsikosta hämäännyin hetkeksi ja luulin että aiot jostain taikoa itsellesi jääkarhupuvun kun cossiblogista on kyse.. XDDD olis aika söpö.

  Mut hei, bootcamp, ehdottoman mahtava idea! Olisko vähä mahtava sellanen.

  Mulla on itsellä tällä hetkellä tosi kovasti meno päällä ja hyvä fiilis erään ensi kesän suunnitelman puolilta, jonka kanssa aion nyt kokeilla, miten selviän siitä itse. Ajattelen ehkä sillä lailla asioiden edelle, kun ekaa kertaa koskaan oikein kunnolla harkitsen mitään kisailujuttujakaan. No, se jää nähtäväksi. Oon ihan tarpeeksi tyytyväinen itseeni, jos edes saan sen valmiiksi :'D Tälläkin hetkellä hitkuttelen puvun yksien korujen kanssa, aikaa ainakin on.. Olis mahtava kuulla mielipiteitä oikeasti joskus ihmiseltä, joka oikeasti tietää asioista jotain!

  VastaaPoista
 4. Tuli muuten mieleen kun käsityöihmisiä satut olemaan, et oo sattumoisin Seinäjoella päin parin viikon päästä käsityömessuilla pyörimässä? =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauratti tuo ajatus jääkarhupuvusta. Joo, niin hullaantunut en noista valkoisista karvakasoista sentään ole. :D Vanhana seuratoimintajyränä en vain malttanut olla pitämättä sormiani erossa käytännöstä, joten täältä pesee! :D

   Ja kiitos kyselemästä, mutta en tapaa käydä käsityömessuilla lainkaan, kun ne eivät oikein ole sitä allekirjoittaneen ominta juttua. Sen sijaan häämessuilla designer-osastoilta meikäläisen kyllä löytää. Seuraavaksi tulossa Wanha Satama Helsingissä tammikuussa ja Tampereen häämessut helmikuussa. Sinne koko ajan tehdään töitä, että saadaan uusi mallisto ajoissa esittelyyn. Huh, kiirettä pitää.

   Poista
 5. Omasta mielestäni tämä on loistava idea. Ehdottomasti jos Frostissa ei ole kummempaa tekemistä tulen mielelläni seuraamaan keskustelua, ja jahka uskallan niin ehkä jopa osallistunkin siihen.

  VastaaPoista
 6. Lupasin jo Traconissa ja lupaan nyt uudestaan: hilaan peppuni istumaan siihen luentopenkkiin ja viiton hulluna jostain takarivistä. Ihanaa ihmiset. <3

  VastaaPoista
 7. Komppaan Biittiä. Peukkua tälle! ;]

  VastaaPoista
 8. Aika kiinostavaa idea, pakko sanoa.

  VastaaPoista
 9. Mahtavasti tullut kommentteja niin tänne blogiin kuin facebookin Suomen cosplayharrastajat -ryhmään, plus tietty kaikki yksityiset yhteydenotot! Näyttää tosiaankin siltä, että tätä sekä kaivataan, että tarvitaan. Hienoa, että niin moni on avannut sanaisen arkkunsa. Kiitos teille kaikille! :)

  Cosplay Bootcamp on oikeasti tulossa, mutta kunhan saamme ydinryhmän kanssa vielä käytännön järjestelyt lyötyä lukkoon, niin tästä tiedotetaan ainakin Desucon Frostbitessa paljon näkyvämmin. Nyt vielä tehdään paikkasopimuksia, ja muita käytännön selvittelyjä. Pysykää kuulolla ja heitelkää ideoita, jos ja kun niitä mieleen putkahtelee! :)

  VastaaPoista
 10. tuo kuulostaa aika mahtavalta idealta! en itse tiedä lähtisinkö mukaan, sillä olen sitä sorttia joka tykkää tehdä itsekseen ja oppia omista mokistani. Itse kyllä kaipaan usein kritiikkiä puvusta, mutta kosjka en kilpaile en sitä saa, ja se että randomit ihmiset tulevat vastaan conissa ja kritisoivat ei minua mielytä. Palautetta pitäisi nimenomaan saada silloin kun itse sitä haluaa vastaanottaa. en ehkä raahautuisi bootcamoille asti, koska koen että handlaan aika hyvin ciosplayn perus asiat, ja ne mokat jotka teen johtuu siitä etten aina kertakaikkiaan jaksa viilata yksityiskohtia vaikka tiedän sen harmittavan jälkikäteen. ehdotqankin siksi että bootcampin lisäksi voisi järjestää avoimen kritiikin johonkin coniin, eli kuka tahansa voisi saada ammattilaisen tai kokeneen cossaajan krittiikkiä omasta puvustaan nousematta lavalle. onko tuo ihan toimiva konsepti? onko sitä kenties jo yritetty suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Tuskin kaikki cossaajat tähän lähtisivätkään, hyvä vaan, että on eri tapoja tehdä, ja tietää, mikä tapa itselle parhaimmin soveltuu. :)

   Randomilla pukuja kritisoivat saavat minultakin aikamoisen vinon katseen, mutta ajatuksesti erillisestä kritiikkipisteestä voisi olla ihan mielenkiintoinen. En tiedä onkohan Suomessa kokeiltu sitä, epäilen syvästi.

   Poista
 11. Itse varmaan en todellakaan muista sunnuntaina tuonne tulla, vaikka kännykässä olisi muistutus. Mutta jos ihme tapahtuu, ilmaannin mielelläni paikalle. Samoin Bootcamppiin, eli kun sellainen toteutetaan tule nykäisemään hihasta ja varaa minulle paikka leiriltä.

  Itse voisin jo tässä sanoa, että minulla ainakin isoimpana kompastuskivenä ovat propit. Olen niissä täysin surkea ja yleensä valitsen pukuja, joihin nuo hirvitykset eivät kuulu.

  Toinen mikä minulle tuottaa päänvaivaa, on yhtään hankalammat puvunkaavat. Vaikka puku olisi miten helppo toteuttaa, jos kaavat alkavat näyttämään siltä, että pukua ei niistä saa aikaan, alan panikoida ja siirryn tekemään toista pukua periaatteella: "No kyllähän minä itse asiassa tämän puvun halusinkin päälleni..."

  Ja vielä näin ohimennen: jos satut tunnistamaan minut tulevissa coneissa, saat aina tulla kertomaan minulle, mitä parantamisen varaa puvussa olisi. Itse tulee helposti sokeaksi puvun virheilleen tai liian skeptiseksi, jolloin se langan tikkaus näyttää jo aivan kamalalta omaan silmään ja silloin jää huomaamatta oikeat ongelmat.

  Jään odottelemaan innolla tuoa cosplay Bootcamp leiriä. Olisi muuten ihana päästä leirille pitkästä aikaa, viimeksi olinkin 2006 isosena. Jotenkin epäilen, että tämä leiri tulisi olemaan enempi oma juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bootcamp kyllä toteutetaan, joten kannattaa olla korvat höröllä. ;)

   Nyt kaipaisin kuulla tarkemmin, että mitä luokittelet hankalammiksi kaavoiksi? Se tuskin on sama, mitä itse ajattelen hankalana, joten siksi kaipaan mahdollisimman paljon käytännön esimerkkejä, joihin tarvitsisi apua.

   Tehdäänkö niin, että tule nykimään minua hihasta halutessasi palautetta puvustasi? Vähän vierastan ajatusta tulla kertomaan sitä, vaikka siihen olisi annettu lupakin. Sopiiko?

   Poista
  2. Luokittelen hankalimmiksi kaavoiksi sellaiset, joihin tarvitsee useamman osan. Esimerkiksi kärjistettynä housut, jouhin tarvitsee esim. yhden lahkeen toteuttamiseen jo useamman kaavankappaleen tai paita, joka ei koostukaan etukappale/takakappale/hihat, vaan saa lisäksi vaikka erilaiset kaulukset, hihan päärmeet, napitukset, helman ja pari muotolaskosta ja lisäkoristeita. Mitä enemmän kaavankappaleita tulee yhteen pukuosaan, sen hankalammaksi itsellä menee.

   Ja tehdään näin, tulen nykimään sinua hihasta. Tai kummittelen kauempaa korvaasi, jos katson sinulla olevan muuta meneillään.

   Poista
  3. Kiitoksia! Tuo teki jo paljon ymmärrettäväksi sen, mitä tarkoitit ja kaipaat. Joudun välillä pyytämään ratakiskoa selityksen apuvälineeksi, kun tahdon olla varmasti kärryillä. ;)

   Poista