maanantai 8. lokakuuta 2012

Bindausta ilman perkelöintiä

Kirjoitin jo aiemmin siitä, miten hermojani on nyppinyt "Cosplay ilman tuskaa on teeskentelyä" -tyyppinen uliseminen bindauksen ihanasta kamaluudesta - vai kamalasta ihanuudesta. Valitettavasti kuvat eivät tahtoneet tehdä kanssani yhteistyötä, joten uliuli, nyt vasta paukahtaa.

Olen sen verran mukavuudenhaluinen, etten ala kärsimään niin kuumasta, epämukavuudesta kuin hankaluudestakaan ainakaan alusasujen suhteen, joten kehittelin joskus 2006 kieppeillä oman binderin. Tapojeni mukaan nuuskin ensin niin T-kingdomin kuin sopivasti litistävien urheilurintsikoiden tarjonnan, tsekkailin binderien rakenteita ja saumaratkaisuja, ja loin oman mallin saadun tiedon pohjilta.

Halusin mukavan, helposti puettavan ja pidettävän binderin, joka myös materiaaliltaan hengittää, ei salpaa hengitystä, eikä hankaa mistään. Niin, ja lisäksi tekee sen, mitä pitääkin - litistää nuo maitorauhaset äijämäisempään malliin. Bonuksena oli myös ylimääräisten löllöjen pitäminen kasassa.

Ensimmäinen versio meni tähän tyyliin. Materiaalina 100% puuvillacoutil. Binderin etuosa, se, joka hoitaa lätistystyöt, ei saa siis venyä, joten valitsin lähinnä korsetteja varten 1850-luvulla kehitetyn kalanruotokudotun coutilin. Se on napakkaa, ei veny mihinkään suuntaan, ja pitää kutinsa isommassakin venytyksessä - ja hengittää. (Sitä voi hankkia esimerkiksi Hironialta tai Belle Modestelta.) Sivut tulivat samasta matskusta ja rinnan sivuun laitoin useammalla säädöllä olevat kolme hakasta. Takaosa ja etupuolen yläosat puolestaan on iholycraa. Joustaa mukavasti päällä liikkeessä, antaa tilaa hengittää, eikä hiosta liikojaHomma toimii siten, että binderin saattaa vetää sopivasti pään yli ja kiristää hakasten avulla rinnan sivusta sitten tarpeellisen määrän, kunnes sivuprofiili näyttää halutulta. Jännä juttu, se vaikuttaa myös ryhtiinkin - tai sitten vaan röhnötin kuvia ottaessa. Vaatteiden alle puettuna näyttää tältä b/c -kuppisella tytyllä: (voi argh, miten inhoan katsella tällaisia kuvia itsestäni...)Ei nyt kuitenkaan aivan se paras vaihtoehto, vaikka mukavuus alkoi olla jo omaa luokkaansa. Heti jos rinnanympärys kasvaa vähänkin reilummaksi ja paidan alla on isompaa hinkkiä, tämä ei enää riitä. Traconin työvoimavastaavanakin tunnetun Shinran binderitestailuista tuli opittua sen verran, että luuta kyllä kuluu. Seikkailu jatkui siihen, että mallia kehitettiin ensin Kizzyn kanssa (koska vertailukohtana enemmän tissejä!) ja sitten myöhemmin erään toisen tuttavan kanssa, joka edustaa myös reilumpaa mittaa.

Kizzyn kanssa testaillessa lisättiin enemmän pystysuuntaisia leikkuusaumoja ja niihin litteitä metalliluita tukemaan ja pitämään litistettävät meijerit oikeassa suunnassa. Alunperin joustava selkäosa heivattiin mäkeen ja selkään vaihdettiin rintsikoistakin tuttu leveä hakasnauha. Tässä toimii myös nyörityskin ihan mainiosti, hyvä vaihtoehto hakasnauhalle.

Peruskaavapohjasta mittojen mukaan kuositteltu kaava

Seuraavana tosiaan hieman vilautusta, miten bindaus toimii tosiaan hyvin rintavalla ihmisellä. (osastolla Kizzylle vielä lisää kamaa, ja ollaan jo lähellä oikeaa kokoa. Tsekatkaa aiempi linkki ja ottakaa mielikuvitusta kehiin.) Kaavoja voi vähän vilkaista tuosta yltä. Ei siis ole kyse mistään äärimmäisen monimutkaisesta jutusta.

Jälkikäteen sitä on tullut muutettua vielä siten, että olkainta on kavennettu reilusti sekä kädentieltä, että samalla syvennetty myös pääntietä, koska muuden kiristin uhkaa vilahdella paidan alla, jos on useampikaan nappi ylhäältä auki. Keskellä edessä on taite, mutta kaikkialle muualle etukappaleilla tulee saumoihin luut, ja myös niiden keskelle. Suosittelen myös luita vielä takasivukappaleen ja etusivukappaleen yhdistävään saumaan, sekä ensiksi mainitun keskelle. Keskelle taakse voi laittaa hakasnauhaa, tai halutessaan nyörityksen. Tällöin vain pitää ottaa takaa vielä reilusti tilaa pois, koska nyöritys tuo aika paljon lisää väljyyttä mukanaan.

 Miltä tämä sitten näyttää päällä? Takaa jäänyt harmillisesti yksi hakaspari auki, mutta ei se näytä haittavan lainkaan. Nämä ovat siis vielä ennen kuin kavennettiin pituutta olkapäältä ja syvennettiin pääntietä. Materiaalina jälleen 100% puuvillacoutil, reunat on tässäkin huoliteltu aiemman tavoin joustavalla taitenauhalla. Sitä ja hakasnauhaa löytyy lähes poikkeuksetta kaikista käsityöliikkeistä useammassakin värissä. Entäpä ne luut sitten? Suosittelen napakoita litteitä flexluita, joita saa nykyään aika monesta paikkaa (Hironia, Belle Modeste, Tikata). Unohtakaa kaupan tätien tarjoamat rigilene-luut. Niillä ei näin kovaan käyttöön ole juuri mitään asiaa.


Näitä tuumailuja ja ideoita saa vapaasti hyväksikäyttää, ja jos joku päätyy näiden mukaan testailemaan, olisin enemmän kuin utelias kuulemaan kokemuksia. Ajattelin tehdä itsellenikin vielä uuden version, koska pari mieshahmoa on tulossa kuvioihin, mutta niistä jutuista sitten myöhemmin. Pysykäähän kuulolla!


13 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä vinkistä, olen itse pohtinut paljon että miten saisi tehtyä järkevän binauksen ilman typeriä siteitä ja niin ettei sitten siitä kumminkaan järkyttävän kuuma tulisi ^^ Täten laitan itse kokoamis operaation käyntiin ja hyötykäytän kekseliäisyyttäsi.

  VastaaPoista
 2. Vau, ei paha : D Pitää alkaa oikeen kunnolla seuraan blogiasi, täältä tuppaa löytyyn usein hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista
 3. not bad. voisi tsekkin vähän sovetaa ja tehdä itsellenikin tuolainen ^^

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä! Olen yli vuoden tuskatellut surkeita binderi kyhelmiäni ja kokenut T-Kingdomin liian suuren binderin pettymyksen ja hikoillut jessekyhelmissä. Ja sideharsosta on edes turha sanoa mitään. Tätä kaipasin joltain! Kiitos paljon!

  VastaaPoista
 5. Voi kiesus miten hyvin on Kizzyn naiseus tuossa peittynyt! Nyt on kyllä pakko sanoa, että upeaa työtä tehty tuon bindin kanssa! Nyt jos itse vielä osaisi väkertää noita korsetteja yhtään, lähtisin heti testaamaan bindin valmistusta itsekin.

  VastaaPoista
 6. Tsädää!

  Sellainen asiaan liittymätön ilmoitusasia kuin että blogisi on linkitetty Kandi & Cyberiin. Tahdon vain, että tiedät :).

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommenteista! Mielellään sitä jakaa hyviksi ja toimiviksi havaittuja ajatuksia. Ei se ole minulta mitenkään pois. :)

  Toivotaan, että Kizzy jaksaisi vielä tehdä omista kommelluksistaan ja jatkosovelluksistaan lisäpostauksen, kun sieltäkin varmasti irtoaisi vaikka mitä mielenkiintoista!

  Satu, kiitos hurjasti!

  VastaaPoista
 8. Omg laadukasta työtä!

  Itse olen tehnyt samalla idealla, mutta vähemmän kunnolla omat bindini. Olen parhaaseen versioon käyttänyt venymätöntä puuvillaa, laittanut taakse kiristysnarut - ja eteen pari senttiä leveän lycrakankaan siivun jotta bindi joustaa. Minun pienellä kuppikoollani se on toiminut erinomaisesti. Siis sama idea kuin 1.versiossasi, mutta ilman kaavoitusta ja muutenkin helpommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kaavoitusta tarvitaan enemmänkin silloin kun tuo hinkkiosaston sijasta pitänee puhua jo meijereistä. (Joo, tässä on selvä kokoero!) Hyvä, että olet rohkaistunut tekemään itse myös hyvän binderin. :)

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset myös sinulle! Toivoinkin, että tämä voisi olla sellainen blogi, josta olisi hyötyä ja iloa muillekin. Ei se minulta pois ole, vaikka niitä neuvoja jakelisi isommallakin kädellä. :) Btw, jos meinaat silarit ottaa, niin voi olla aika heikkoa bindata niitä. Ne kun käyttäytyvät ihan eritavalla kuin aito juttu, ja voi olla jopa vaarallista yrittää litistellä niitä.

   Poista
 10. (Mitäs, näin 3 vuotta myöhään kommentoin)
  Hienosti toimiva bindaus! Ei näytä epämukavalta ja kuvista päätellen toimii loistavasti. Hienoa nähdä että joku jaksaa oikeasti vuosia cosplayn parissa pyöriä ja samalla jakaa tietoaan muillekin.
  Olisi tällainen kysymys. Aion cossata miespuolista hahmoa jolla on pelkästään toppi. Ei olisi kovin suotavaa, että bindaus näkyisi sen alta. Teippitekniikoillahan se suurin piirtein onkin piilossa, mutta hengittäminen onnistuu sen 30 minuutin ajan kunnes alkaa happi loppua ja teipit on pakko irrottaa. Löytyykö tähän minkään sortin ratkaisua?

  VastaaPoista
 11. (aika myöhään kysyn mut varmaan tiiät vhä enemmän kuitenki ku mää ja mun äiti)
  Oon 13 vuotias transpoika ja mun äiti sanoo ku haluisin binderin et rinnat sit kasvaa sisäänpäin jos käyttää semmosta litistävää juttua et se ei haluais mulle semmosta nii haluisin vaa varmistaa et onks se oikees et ne voi alkaa sit kasvaa sisäänpäin tai muuten vahingoittua ku äiti aattelee et jos mun mieli muuttuu täst sukupuoli asiasta nii ei olis kiva jos mun rinnat oliski sit ihan pilalla

  VastaaPoista