keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Tutoriaali: hihattoman vaatteen vuoritus

Pitkä aika ei merta. Minun pitäisi juuri nyt kirjoittaa laskuja, mutta kuinka ollakaan, kaikki muu on tuhannesti kiinnostavampaa kuin paperitöiden tekeminen. Heh. En harmikseni päässyt Desuconiin, missasin ECC -karsinnat, mutta minkäs teet. Päivä(?)rytmi on ollut jo viikkoja se, että lopetan työt yöllä yhden ja kolmen välillä, nukun muutaman tunnin ja pomppaan taas kuudelta ylös jatkamaan. Ei ole ollut mitään erityisen herkkua, mutta töitä on tehtävä kun töitä on. Kun vaakakupissa olisi lisää valvomista ja työvelvollisuuksia conin suhteen, ja toisella puolella oikeasti nukkumista, vaaka kääntyi  kotisängyn hyväksi. Coneja tulee kyllä muitakin.

Lupasin jo aiemmin tutoriaaleja, joten tässä aamunratoksi, kirjanpidon välttelyksi yksi kappale. Vuoritus on ja voi olla monelle hankala rasti, joten tässä pikkuisen vinkkiä mukaan. Erityisesti, jos kangas on laskeutuvaa, kädentien muoto voi jäädä harmillisesti pussittamaan, eikä laskeudu sitten mitenkään. Tätä samaa ohjeistusta voi muuten käyttää minkä tahansa ommeltavan kaarevan muodon kanssa. Se voi olla niin pääntie tai mikä hyvänsä leikkaussauma.


Niin, rumaltahan tuo näyttää. Epämääräinen möykky. Pussitus johtuu siitä, että saumavarat kiristävät kaarevaa kohtaa, eivätkä pääse laskeutumaan nätisti.


Kun käännetään koko hoito nurinkäsin, päästään paremmin käsiksi saumavaroihin. Kaarevissa kohdissa ne kannattaa leikata sentin parin välein auki, jotta saumavara pääsisi laskeutumaan, eikä jäisi enää kiristämään. Ompeleeseen saakka EI saa leikata, vaan jättää siihen pari milliä väliä.

Huomaa myös leikkaussauman kohta. Siinä on saumavarat kavennettu, leikattu vinoon niin, ettei saumavaroihin tulisi paksua möykkykohtaa pullistelemaan tai painamaan kainaloon. Tätä kannattaa ehdottomasti käyttää kaikkialla, missä vain pystyy.

Hyvin istuvan vaatteet yksi peruskulmakivistä onkin: kavenna saumavarat kaikkialta, missä se suinkin on vain mahdollista.Sauman kohta on siisti ja tasainen, kun saumavarat on kavennettu. (Onpa muuten käsityöläisellä todella kauniit kynnet, nam!) Saumaa kannattaa mälvätä sormissa siten, että se ei jää suoraan pyöreäksi möykkymäiseksi, vaan nurja puoli taittuu noin millin nurjalle puolelle. Sormissa pyörittely myös ajaa tavallaan esisilityksen virkaa, mutta myös helpottaa itse varsinaista silittämistä todella paljon.

Vähän parempi? Jep. Saumavarat on nyt harkotettu, joten pussitus ei ole enää tässä vaiheessa niin räikeän kauhean kamala kuin aiemmin. (voi kiva, kun kamerani haluaa vääristää värit. Tämä on edelleen sama kolttu, vaikka päätyikin aivan Katrihelenan väriseksi.)

Pelkkä saumavarojen kavennus ja harkotus ei kuitenkaan riitä. Tämän jälkeen on aika suunnistaa kohti silitysrautaa ja höyrytellä sauma litteäksi ja siistiksi. Silitykset ovat muuten juuri niitä juttuja, joihin tulee tuomaroinneissakin kiinnitettyä huomiota. Monelta puuttuvat niin työvaihesilitykset, jotka vaikuttavat aivan suoraan lopputulokseen, mutta myös se viimeistely...

 


Silitysten jälkeen. Ei uskoisi edes samaksi vaatteeksi, vai mitä? Aika pieni vaiva, mutta todella iso vaikutus. Eikä ollut edes vaikeaa. :)

Tämän pikaisen jälkeen toivotan kaikille hyvät Juhannukset! Olkaahan ihmisiksi, kukaan ei saa hukkua, jookos kookos. Finncon on aivan kohta oven takana, siellä nähdään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti